viernes, 8 de septiembre de 2017

La maqbara de Morella (ss. X-XI) i la troballa d´un cervell de fa 1.000 anys



Morella ha donat a conèixer aquest matí els primers estudis i conclusions de la troballa del carrer Verge del Roser amb una conferència a la Sala del Justícia de l’ajuntament. La xerrada Primeres evidències bioantropològiques d’època islàmica a Morella mostra com a partir dels cossos trobats s’han realitzat diferents estudis que mostren que la ciutat de Morella té una part de la seua història d’origen islàmic i que aquestos van estar assentats en aquest territori. A més data la troballa entre els anys 945 i 1020 i conclou que es tractava d’un cementeri situat fora de les muralles d’aquella època.
La xerrada ha estat a càrrec de l’arqueòleg morellà Ramiro Pérez, l’arqueòloga Elisa García-Prósper i el doctor Manuel Polo. Aquestos han comentat la forma en la que han treballat amb les restes trobades i les conclusions que han pogut extraure dels seus anàlisi. Així destaquen els estudis radiocarbònics per a datar els cossos amb molta precisió, els quals els ha realitzat un prestigiós laboratori americà. A més de la datació confirmada, també s’han donat a conèixer indicis de malalties que patien i quin tipus de dieta alimentària tenien.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “des que es va fer la troballa es va comentar que podien ser restes islàmiques, però havíem d’esperar als estudis per a concretar i ratificar si les primeres conclusions eren certes”. L’edil ha comentat que “amb la xerrada d’avui hem conegut més detalladament la troballa que es va fer i veure una part i època de la nostra història que no es coneixia fins ara”. Rhamsés ha recordat que “quan es va realitzar la troballa va generar molta expectació entre la població i els mitjans de comunicació, així, és molt important estudiar-la per a saber més sobre la història de Morella, per on han passat tot tipus de cultures i civilitzacions”. Finalment, Rhamsés ha volgut “agrair a Ramiro, Elisa i Manuel la seua tasca, la qual no ha acabat encara, per a mostrar-nos els secrets que amaga Morella en la seua història”.

Un cervell de fa 1.000 anys

La troballa arqueològica del carrer Verge del Roser ha destacat pel descobriment d’un cervell que s’ha conservat durant 1.000 anys. Aquest podria ser el més antic que s’ha trobat a la península amb un bon estat de conservació. En aquestos moments es conserva a temperatura constant entre zero i quatre graus i s’estan realitzant rèpliques en 3D per exposar i poder-lo estudiar. Tanmateix, els responsables estan valorant les diferents opcions que hi ha per a poder realitzar una biòpsia, extraure matèria orgànica del mateix i seguir obtenint informació sobre aquesta època a la ciutat.